Ensiapuneuvoja – onko eläimellä hätä?

Tavoitat meidät soittamalla 040 640 4357
Jos emme ehdi vastaamaan, jätä viesti tekstarilla tai WhatsAppilla. Palaamme asiaan mahdollisimman pian!

Yhdistyksemme toimii vapaaehtoisvoimin, joten työt ja muu elämä voi välillä estää sillä hetkellä puhelimeen vastaamisen. Akuutissa, nopeaa apua tarvitsevassa tilanteessa soita 112 tai alueen kunnan- tai valvontaeläinlääkärille. Yhteystiedot löydät internetin hakupalveluista sanoilla kunta +valvontaeläinlääkäri (esim. Jyväskylä +valvontaeläinlääkäri).



Rusakonpoikaset

Rusakkoemo synnyttää ja jättää poikasensa yksin heti syntymän jälkeen ja käy imettämässä niitä vain 1-2 kertaa vuorokaudessa.

Mikäli poikanen on vaarallisessa paikassa (esim. hiekkalaatikolla tai parkkipaikalla), sitä voi siirtää joitakin metrejä turvallisempaan paikkaan. Mikäli poikanen on loukkaantunut, kylmettynyt tai joutunut lemmikin hampaisiin, on se toimitettava tarkistukseen ja hoitoon.

Rusakko tekee olosuhteiden ollessa suotuisat 2-3 poikuetta vuodessa; ensimmäisen vielä lumen ollessa maassa, toiset kesällä ja kolmannet syksyllä ennen talven tuloa.

Siilit

Loukkaantunut siili on aina toimitettava osaavaan hoitoon. Esimerkiksi trimmerit voivat tehdä pahaa jälkeä ja koirat voivat purra siiliä pahasti. Yksinäinen, tärisevä, eksyneen oloinen poikanen on myös otettava hoitoon; se voi olla eksynyt emosta eikä selviä vielä yksin. Erityisesti päivänvalolla liikkuva poikanen on vaarassa joutua lintujen nokkimaksi.

Talven tullen pakkasten ja ensilumien tultua harhailevat ja laihat siilit on aina toimitettava talvikaudeksi hoitoon, sillä ne eivät todennäköisesti tule selviämään talven yli ilman pesää ja vararavintoa. Myös liian aikaisin keväällä heränneet siilit on toimitettava luonnonvaraisten eläinten hoitajan hoiviin, sillä ruokaa ei ole siilille tarjolla ennen maan sulamista ja hyönteisten heräämistä.

Maastopoikaset

Joidenkin lintujen poikaset lähtevät pesästä ennenkuin osaavat lentää. Tällaisia lintuja ovat esimerkiksi lokit ja rastaat. Emot ruokkivat poikasta maahan ja voivat olla hyvinkin kiukkuisia, jos poikasta yrittää lähestyä.

Mikäli poikanen on sille vaarallisessa paikassa, sen voi joko hätyyttää tai siirtää turvallisempaan paikkaan ja pitää lemmikkieläimet poissa paikalta. Emot yleensä siirtävät poikasia jonkin verran joten seuraavana päivänä poikanen on jo toisaalla. 

Joutsenet talven tullen

Joutsenet voivat talven tullen jäädä pitkäksikin aikaa seudulle ennen muuttoa ja voivat jäällä tai vedessä ollessaan näyttää olevan jäätyneen kiinni. Joutsenen jaloissa on erittäin tehokas verenkierto ja on erittäin harvinaista, että elossa ollessaan se jäätyisi jäähän tai lumeen kiinni.  Kannattaa seurailla useampia päiviä, liikkuuko joutsen lainkaan. Selvästi vahingoittuneesta joutsenesta pitää ilmoittaa, niitä saadaan kiinni esimerkiksi pelastuslaitoksen pintapelastajien avulla.

Oravanpoikaset

Pesästään tippuneet oravanpoikaset on yritettävä ensisijaisesti nostaa takaisin pesään tai niin lähelle pesää kuin pystyy. Emo voi siitä käydä keräämässä eksyneen poikasen takaisin pesään mutta tilannetta on seurattava, sillä pieni poikanen kylmettyy herkästi eikä voi tuntia pidempään odottaa pesäänpääsyä.

Kiipeilyharjoituksia tekevät poikaset saattavat olla ihmistä kohtaan pelottomia ja kiipeillä jopa lahkeita pitkin, mutta niitä ei saa koskea tarpeettomasti ja paikalta pitäisi poistua, jotta emo voi hakea harhailevat seikkailijat takaisin. Jos yksinäinen, karvatonhäntäinen poikanen pyörii maassa eikä emoa tai muita poikasia näy aikoihin, pitää poikanen toimittaa hoitoon. Eksynyt, suojaton poikanen on helppo kohde saalistajille.

Mikäli eläin on joutunut lemmikin suuhun/leluksi, on se aina toimitettava tarkistettavaksi ennen luontoonpalautusta!